Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-02@06:37:05 GMT

کرمانشاهیان در شب چله چه می‌کردند؟

تاریخ انتشار: ۳۰ آذر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۹۴۷۱۷۸

کرمانشاهیان در شب چله چه می‌کردند؟

ایسنا/کرمانشاه یک نویسنده و پژوهشگر کرمانشاهی به تشریح آداب و رسوم کرمانشاهیان در شب چله(یلدا) پرداخت.

رضا موزونی به مناسبت شب یلدا (30 آذر) در گفت و گو با ایسنا، با بیان اینکه در فرهنگ مناطق کردنشین و کرمانشاه این شب به نام "شب چله" شناخته می شود، گفت: این شب ریشه در تاریخ و فرهنگ و اسطوره مردم این منطقه دارد و از گذشته های دور همواره آن را گرامی داشته و آیین های خاص آن را به جای می آوردند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی افزود: در مناطق زاگرس با توجه به کوهستانی بودن و برف گیر بودن، مردم همواره زمستان های سختی را تجربه می کردند، چرا که وسایل گرمایشی آنطور که باید فراهم نبود. سختی این زمستان ها به حدی بود که برخی افراد فرزندان کوچک خود و برخی دیگر دام های خود را از دست می دادند و خسارت های جانی و مالی فراوانی متحمل می شدند.

موزونی گفت: با توجه به این سختی زمستان، بیرون آمدن از آن برای مردم مناطق زاگرس عملا به معنی زندگی دوباره بود.

این نویسنده کرمانشاهی گفت: در گذشته مردم به تجربه دریافتند که "شب چله" بلندترین شب سال است و بعد از این شب است که روزها به تدریج بلندتر شده و شب ها کوتاه  می شود.

موزونی گفت: این روند تغییر ساعات شب و روز عملا به معنی غلبه نور و روشنایی بر ظلمات و تاریکی بود و شب چله آغاز این غلبه بود و به نوعی آغاز این روشنایی و برای همین در نظر مردمان گذشته این شب جایگاه خاصی داشت.

این نویسنده کرمانشاهی واژه "چله" را به معنی دو واژه "طولانی" و "سرد" عنوان کرد و افزود: از اول دی ماه که همان شب چله است دو چله بزرگ و کوچک آغاز می شود، چله بزرگ که به همان معنی طولانی یا چهل روز است از اول دی تا 10 بهمن ادامه دارد.

وی افزود: اما در خصوص چله دوم نمی توان آن را به معنی "چهل" یا طولانی دانست، چرا که طول این چله کوچک 20 روز بوده و از 10 بهمن تا 30 بهمن ادامه دارد، بنابراین در اینجا "چله" به معنی "سرد" است چرا که سرمای چله کوچک بسیار زبانزد بوده است.

موزونی در ادامه در تشریح آداب و رسوم و سنت های مردم کرمانشاه در شب چله گفت: در این شب مردم کرمانشاه و مناطق زاگرس آداب و رسوم خاصی داشتند که از جمله آن صرف خوراکی ها خاص این شب بود.

وی افزود: در مناطق زاگرس در شب چله خبری از هندوانه نبود و به جای آن مردم از انار استفاده می کردند. همچنین در این شب مردم از انگور خشک شده یا همان کشمکش هم استفاده می کردند.

موزونی گفت: قیسی، نخود برشته، گندم برشته، مغز گردو و مغز بادام هم دیگر تنقلاتی بود که آن را با هم قاطی می کرندند و در این شب به نام "شوچره" صرف می شد.

این پژوهشگر کرمانشاهی گفت: شروع مراسم شب چله در کرمانشاه و مناطق کردنشین زاگرس با "هوره خوانی" همراه بود. در این شب مردم افرادی که به "هوره چر" معروف بودند را در دورهمی های خود دعوت کرده و این افراد برای حاضران و افراد فامیل هوره سر می دادند.

موزونی گفت: در ادامه مراسم شب "چله" نوبت به طرح "چیستان" می رسید که بطور معمول بزرگان و پیرمردان فامیل چیستان هایی را مطرح کرده و سایر افراد به دنبال جواب آن مشغول و سرگرم می شدند.

وی افزود: در ادامه مراسم بزرگترها مشغول قصه گویی برای کودکان می شدند و به نوعی آنها را با همین قصه‌ها می خواباندند.

این نویسنده کرمانشاهی شاهنامه خوانی را هم در برخی مناطق کرمانشاه در گذشته مرسوم دانست و افزود: در این شب ابیاتی از شاهنامه مانند داستان رستم و سهراب خوانده می شد.

موزونی روشن کردن آتش را هم یکی از رسوم این شب دانست و افزود: در گذشته های دور که نه چراغ و نه گردسوزی بود، مردم باید حتما در دورهمی های شبانه خود آتش روشن می کردند.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی اجتماعی كرمانشاه منطقه کرمانشاه شب یلدا مناطق زاگرس شب چله

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۹۴۷۱۷۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نقش‌آفرینی گروه‌های جهادی در جهش تولید با مشارکت مردم

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری، نشست فعالان جهادی و مردمی عرصه آبادانی و پیشرفت به همت دفتر مردمی‌سازی معاونت علمی و با حضور مدیران ۵۰ گروه‌ جهادی و مردمی برگزار شد. حمیدرضا شکری، دستیار معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیس جمهور در امر مردمی سازی و مدیر برنامه ملی آبادیران در ابتدای این نشست به نقش آفرینی گروه‌های جهادی و مردمی در جهش تولید با مشارکت مردم پرداخت.

وی ظرفیت عظیم گروه‌های جهادی و مردمی را در جهش تولید دارای اهمیت مضاعف دانست و اشاره کرد: این گروه ها با توجه به تعددشان و پوشش دهی مناسب مناطق کمتر برخوردار به عنوان حلقه های میانی می توانند نقش آفرینی جدی برای مشارکت مردم در تولید با توجه به ظرفیت های بومی داشته باشند.

شکری، همچنین به توانمندی های شرکت های دانش بنیان به عنوان پشتیبانی کننده در جهش تولید و ایجاد اشتغال پایدار تاکید و بیان کرد: تعامل دو گروه بزرگ مردمی یعنی شرکت های دانش بنیان و گروه های جهادی امر مهم و ضروری برای جهش تولید است.

مدیر برنامه ملی آبادیران همچنین «معرفی شرکت‌های دانش بنیان به گروه‌های جهادی و مردمی»، «تعامل با گروه‌های جهادی و مردمی و کمک به احصای ظرفیت‌های بومی» و «بسترسازی به همرسانی شرکت های دانش بنیان و گروه های مردمی» را نقش برنامه ملی آبادیران در جهش تولید با مشارکت مردم دانست.

وی در ادامه بر سهم و جایگاه گروه های جهادی در دومین دوره نمایشگاه ملی آبادیران متمرکز شد و گفت: در این نمایشگاه، دو طرف عرضه و تقاضا وجود دارد که طرف عرضه ظرفیت شرکت های دانش بنیان، خلاق و فناور و طرف تقاضا نیازمندی‌ها و ظرفیت مناطق کمتر برخوردار هدف گروه های جهادی و مردمی است.

از این رو، به گفته او، حضور گروه های جهادی و مردمی در نمایشگاه ملی آبادیران بستر مناسبی را برای اعلام و رفع نیاز مناطق کمتر برخوردار فراهم آورده است.

شکری در ادامه به شرایط ثبت‌نام و حضور گروه‌های جهادی در دومین نمایشگاه ملی آبادیران پرداخت و افزود: گروه‌های جهادی و مردمی به شرط احصاء و اعلام دقیق چالش‌ها و ظرفیت‌های دقیق مناطق کمتربرخوردار می‌توانند به صورت رایگان در نمایشگاه غرفه داشته باشند.

مدیر برنامه ملی آبادیران در پایان به نمونه هایی از ظرفیت‌های شرکت‌های دانش بنیان، خلاق و فناور اشاره کرد که از آن جمله می توان به تصفیه و سالم سازی آب شرب روستاها و مناطق کمتر برخوردار با دستگاه تصفیه آب پرتابل، الگوهای تدوین اسناد پیشرفت منطقه ای مبتنی بر ظرفیت گروه‌های جهادی و مردمی، ایجاد اشتغال پایدار و کوچک مقیاس و ایجاد اقامتگاه‌های سریع در بحران‌های طبیعی، ساخت سریع و ارزان سکونت‌گاه و ساخت مدارس مناطق روستایی اشاره کرد.

همچنین رضا غلامزاده، جانشین معاونت سازندگی سازمان بسیج دانشجویی ضمن بیان اهمیت بهم‌رسانی گروه های جهادی و مردمی و ظرفیت شرکت‌های دانش‌بنیان افزود: ایجاد بستر مناسب و تخصصی که از ظرفیت و توانمندی گروه‌های جهادی و شرکت‌های دانش‌بنیان، خلاق و فناور به صورت همزمان آگاهی و اطلاع دارد در محقق شدن اهداف برنامه ملی آبادیران نقش اساسی ایفا می کند.

وی در پایان آمادگی خود را برای ارائه ظرفیت‌ها و توانمندی‌های سازمان بسیج دانشجویی برای تسهیل و هموارسازی این مسیر اعلام کرد.

کد خبر 6094090 مهتاب چابوک

دیگر خبرها

  • توجه به استان تهران در نگاه متوازن دولت
  • آخر هفته بارانی برای کرمانشاهیان
  • نقش‌آفرینی گروه‌های جهادی در جهش تولید با مشارکت مردم
  • آخر هفته بارانی برای کرمانشاهیان/دمای هوا کاهش می‌یابد
  • ویزیت ۷۰ هزار نفر از مردم مناطق کم‌برخوردار لرستان
  • مناطق حاشیه‌نشین️، بزرگترین مشکل شهر ارومیه است
  • فلسفه نامگذاری ماه‌های شمسی چیست؟
  • طنین شعار «مرگ بر اسراییل» در سراسر جهان
  • فال حافظ امروز سه‌شنبه ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ با معنی و تفسیر
  • فلسفه نام‌گذاری ماه‌های شمسی چیست؟